Behöver er hjälp

I allt eländigt virusprat pågår skolan för fullt. Vi har verksamhet precis som vanligt men med anpassningar så gott det går för att följa de restriktioner som finns. Vi sliter i skolans värld med att upprätthålla en normal vardag som ska fyllas med alla de kunskaper era barn behöver för vidare studier och för att betyg ska kunna sättas, timplan följas och fritidsverksamhet bedrivas på bästa tänkbara sätt. Det är, precis som inom alla arbeten, många som är sjuka i dessa tider och personalen sliter stundtals oerhört hårt. Jag är stolt över deras arbeta varje dag men lite extra i tider där vi måste hjälpas åt och kroka arm betydligt mer än i vanliga fall.

När det är många borta kan vi ta in vikarier. Vi tar in de vikarier vi känner till för att det ska bli så få nya personer i skolan som möjligt. Dels för barnens trygghet men också för att minska smittspridning. Det finns dock inte alltid vikarier att tillgå så ibland är personalen väldigt underbemannade. Jag går emot det jag i vanliga fall skulle säga och ber er därför som har möjlighet att hämta era barn efter skolan. Ni som kanske arbetar hemma, är permitterade eller studerar på distans. Vårt fritids är fantastiskt och i vanliga fall tycker jag alla ska var här men just nu ber jag er hjälpa personalen med detta.

En annan sak som vi behöver hjälp med är språket. Vi förfäras över hur våra elever låter ibland på dagarna, vilka ord de använder till oss och varandra men även till andra vuxna som besöker skolan (på skolgården just nu). Att svära kommer alltid att ara lite förbjudet och spännande, det har vi full respekt för och förstår såklart av våra fina elever inte är några undantag. Det känns dock som att detta har eskalerat och orden blir allt grövre och grövre. När vi frågar barnen varför de säger sådana ord svarar de oftast två saker: De har hört äldre elever/syskon/kompisar säga det eller att de hör orden på youtube/tv/film.

Vi gör allt i vår makt för att få barnen att låta trevliga, inte säga fula ord osv. men når inte fram. Jag hade en intressant diskussion med en elev häromdagen som sa ett mycket fult ord. När jag frågade om hen skulle kunna säga samma sak till mamma och pappa svarade eleven självklart ”NEJ aldrig”. Så vi förstår att detta språkbruk förekommer här på skolan endast vilket gör det ännu svårare. Vi vill gärna ha ett samarbete med er kring detta och önskar hjälp från er. Har ni tips på hur vi kan göra mottager vi dem gärna. Prata gärna hemma om varför man inte ska använda fula ord, att man gör andra ledsna och att det låter mycket otrevligt. Även om orden bara dyker upp i skolan behöver vi arbeta tillsammans för att barnen ska känna att vi står på samma sida och vill dem väl, vi vill lära dem ett fint språk inte att tala med svordomar och skällsord.

Stort tack för er hjälp och hör gärna av er om ni kommer på bra tips. Ha en ljuvlig höstvecka allihop! // Rektor Jessica