Det gäller om du varit utomlands

Nya varianter av viruset som orsakar covid-19 har fått stor spridning i flera länder. Därför rekommenderas den som varit utomlands att undvika nära kontakter med andra en tid efter ankomsten till Sverige.

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina rekommendationer för hur alla som reser in i Sverige bör agera oavsett vilket land resenären har besökt.

De rekommendationer som gäller nu är:

  • Personer födda 2014 och tidigare bör testa sig för covid-19 i samband med inresa till Sverige
  • Ytterligare test bör göras fem dagar efter inresan till Sverige.
  • Stanna hemma och undvik nära kontakter i minst sju dagar. Det gäller även om testerna visade att du inte hade covid-19.

Planera in sju dagars extra ledighet alternativt hemarbete

Rekommendationerna innebär att anställda i Sigtuna kommun behöver planera in sju dagars extra ledighet i anslutning till hemkomst från utlandsresa. Grunden till den frånvaron är smittskyddslagen och rekommendation från myndighet.Det är inte möjligt att få smittskyddspeng från Försäkringskassan de sju dagarna. De måste alltså antingen tas ut som semester, kompensationstid – om det finns inarbetad – eller tjänstledighet utan lön. De som har möjlighet att arbeta hemifrån ska göra det.

Läs mer om Sveriges kommuner och regioners information om ledighet och ersättning

Krav på negativt test för utländska medborgare

Regeringen har även beslutat att utländska medborgare som vill resa till Sverige måste ha testat negativt för covid-19. Resenären måste kunna visa upp ett intyg vid gränsen som visar att testet är negativt. Det får maximalt ha gått 48 timmar mellan provtillfället och gränspassagen. Utländska medborgare rekommenderas även att göra nytt test fem dagar efter ankomsten samt stanna hemma och undvika nära kontakter i minst sju dagar.

Mer information från Folkhälsomyndighetens om inresor till Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *