Månadsblad Februari

Så härligt att kunna skriva att det äntligen är vinter och vitt på marken. Det inbjuder till helt andra lekar på rasterna och många klasser passar på att åka pulka under skoldagen. Detta är fantastiskt för hälsan men också för att träna på ord och begrepp kopplat till vinter, snö, utrustning och kläder samt att träna det sociala samspelet med turtagning och respekt. Jag minns när jag jobbade inom förskolan så pratade vi om att vi ibland möttes av ”har de bara lekt idag” men jag vill även slå ett slag för just leken i alla åldrar. Det lärande som sker, både kunskapsmässigt och socialt, kan vi aldrig få i ett klassrum. Med andra ord så gläder det mig när jag ser att lärarna på skolan tar tillvara på både barnens intresse och lust samt det vackra vintervädret.

En annan mindre rolig sak jag återigen ber er om hjälp med är barnens språkbruk. Vi arbetar hårt, dagligen, med de fula ord som barnen använder. Vi förstår att detta inte är språk som används hemma men här i skolan bevittnar vi dagligen verbala kränkningar från barnen mot varandra. Det är grova ord som varken jag eller någon annan vuxen här på skolan skulle ens ta i våra munnar, så vi är minst sagt chockade. Många elever får dessa ord från äldre elever, syskon, kompisar men många berättar också att de hör dessa ord när de tittar på Youtube, Tiktok eller andra sociala medier. Även så små barn som våra allra yngsta berättar att de tittar på Youtube hemma och hör fula ord. Vi kämpar verkligen här på skolan men når inte fram Vi behöver er hjälp. Prata med era barn hemma, även om ni inte hör dem använda ord så har de säkert hört ord som sägs. Var nyfikna på vad de gör när de sitter med sin iPad eller dator hemma. Var med dem när de tittar på tv eller på Youtube så ni vet vad de gör och kan förklara ord som dyker upp. Vi behöver jobba tillsammans för att få bukt med de fula språk som tyvärr förekommer.

Nu till något roligare igen. Jag har varit runt en del i klasserna på sista tiden och är så glad över att se den fina arbetsro som råder i klasserna. Bra planerade lektioner där elever lär sig och även kan förklara hur de lär sig och när de vet när de lärt sig. När en elev i åk 3 fick frågan ”när vet du att du lärt dig?” svarade hon ”när det kommer akutsomatiskt i min hjärna” (de höll på med matematik och division). Fantastiskt klokt och så viktigt att inte bara tänka på vad man lär sig utan också när man vet att man kan. En annan elev så till vår speciallärare i förbifarten när de möttes i korridoren ”Vet du om att det var du som lärde mig att läsa?” Specialläraren hade inte samma bild riktigt utan menade att hon fått honom att förstå att han faktiskt kunde läsa. Fantastiska samtal och upplevelser, vår skola är fantastisk med lika fantastiska lärare och elever.

Nästa vecka är det ny månad redan. Februari är här och inleds på bästa sätt med snö och kyla. Njut av det och ha en härlig månad!

”Tingvallaskolan – En skola för allas trygghet och framgång där vi tar ansvar tillsammans”