Månadshälsning Januari 2021

Månadsblad Januari

Hej igen!

Jag skriver några rader innan året är slut. Sista veckan innan jullovet var en händelserik vecka. Några klasser hade slöjddagar, eleverna hade julpyssel i sina klasser (något vi i vanliga fall vill ha i faddergrupperna men fick tänka om som med så mycket annat det här året), det serverades lite julig mat och klasserna önskade varandra God jul med en digital hälsning från mig i sann corona-anda. Det är så härligt att det trots den situation som är så är eleverna sprudlande glada och anpassar sig så bra till de förändrade traditionerna. Underbart!

Med några dagar kvar på året ska jag försöka mig en summering. Vi började året precis som vanligt, med undantaget att vi saknade snön, men fick ganska snabbt ställa om när en pandemi bröt ut. Vi på skolan, och säkert många med oss, förstod inte riktigt allvaret först men anpassade oss efter de riktlinjer som Sverige och folkhälsomyndigheten pumpade ut. Sjukvårdspersonal slet för att rädda liv och är såklart hjältar i mina ögon men skolans personal är minst lika mycket hjältar för mig. Lärarna och fritidspersonalen på Tingvallaskolan har utan minsta suck tänkt om, testat nytt, fått flera nya roller och betydligt fler arbetsuppgifter (bara att undervisa på plats i skolan men samtidigt ha digital undervisning för de som är hemma är något som kräver sin man/kvinna). Vi har arbetat med resultatanalys och organisationsfrågor, tänkt skolutveckling och trygghetsarbete trots det spända läget och samtidigt försökt göra vardagen så vanlig som möjligt i skolan och med aktiviteter på fritids och goda samtal.

Under våren startade också det efterlängtade bygget av vår nya skola. Inte helt komplikationsfritt då vi både fått erfara att ha en skola utan vatten, el, wifi och belysning utomhus under perioder. Samarbetet med byggfirman är dock över all förväntan så de avgrävda kablarna har snabbt lagats och ordningen återställts på mycket kort tid men jag har många gånger tänkt att det är tur att det händer just här. För på Tingvallaskolan vet vi vad flexibilitet är på riktigt och att tänka om för att göra det bästa för våra elever är en av våra starkaste sidor. Under våren 2021 kommer skolans skal att komma på plats och då tror jag också fler kommer känna att det är ”på riktigt”.

Sommaren kom och fritids hade några härliga veckor på Rävsta med sol, bad, lekar och spel. Gemenskap och nya vänskaper då eleverna fick träffa andra skolor där. Några veckor tillbringades också på skolan, fint väder och fina aktiviteter trots att corona satte stopp för utflykter.

När terminen började igen fortsatte anpassningarna och vissa av dem stramades till och med åt. Ni föräldrar fick uppmaningen att hålla era barn hemma vid minsta symtom och lite senare på hösten ändrades detta till att de även skulle hållas hemma om någon i familjen var konstaterad smittad. Ni har varit fantastiska på att följa detta och jag tror att det är därför vi haft så få sjuka i personalen och kunnat bedriva en god undervisning i skolan och bra verksamhet på fritids. Aktiviteter under hösten var begränsade men vi genomförde bl.a. Tingvallajoggen, barnboksveckan, FN-dagen och julpyssel i anpassade former. Betyg skulle sättas och omdömen skrivas, trots att corona härjar, och i ärlighetens namn kändes det nog lite bra ändå. Att det normala får fortgå och vara som det brukar.

Nu när jag skriver detta har vaccinationer påbörjats i vårt land. Vi räknar med en vårtermin med samma restriktioner och samma konstiga upplägg som de gångna året men sedan hoppas vi det är tillbaka till vardagen som vi minns den. Den kanske aldrig blir som innan corona men vi kämpar vidare för att ge era barn den bästa tänkbara skolan och det bästa tänkbara fritidshemmet som går att få. Jag vill tacka er vårdnadshavare för er förståelse och ert samarbete under det år som gått och passa på att önska er alla ett Gott Nytt År.

• Skola och fritids stängt för gemensam planeringsdag måndag 11/1
  • Skolan börjar igen tisdagen den 12/1
  • Årets första APT 25/1, fritids stänger då kl. 16:00

”Tingvallaskolan – En skola för allas trygghet och framgång där vi tar ansvar tillsammans”